onsdag 23 september 2009

katalanska maränger

Idag blev det katalanska maränger, som ska serveras på prinsessans dop. Tanken var att jag skulle baka ljusrosa maränger, men tyvärr blev resultatet ett annat. Jag hade ingen karamellfärg hemma så jag prövade att färga marängen med rödbetsspad, men efter 1 timme i ugnen så var färgen puts väck. Så nu blir det vita maränger.

Receptet är förstås ur Leila Lindholms bok A Piece Of Cake. Här följer receptet:

7 äggvitor
5 1/4dl strösocker
Saft av 1/2 citron
Smaksättning: 100g smält kvalitetschoklad 70% eller röd karamellfärg

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en bunke. Sätt bunken i vattenbad över kokande vatten. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 60 grader. Ta bort och vispa med elvisp tills den svalnat. Tillsätt smaksättning. Klicka ut marängen i stora muffinsformar eller på bakplåtspapper. Grädda ca 1 timme.

J har gjort kakfatet. Äkta luffarslöjd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar